Post | januari 2024 | Vrijwilliger aan het woord | 3 min lezen

Vrijwilliger aan het woord: Piet is chauffeur bij Seniorenvervoer Palet Welzijn

Vrijwilliger achter het stuur in de auto

In de rubriek "Vrijwilliger aan het woord" geven we enthousiaste vrijwilligers de kans om over hun vrijwilligerswerk te vertellen. Wat maakt hun werk nou zo leuk, bijzonder, interessant en waardevol? Deze keer geven we het woord aan Piet, hij is vrijwillige chauffeur bij Palet Welzijn in Waddinxveen.


Ik ben Piet Noorlander, 69 jaar, woon ruim 43 jaar in de Vondelwijk te Waddinxveen en ben sinds augustus 2019 met pensioen. Onder het mom van 'stilzitten kunnen we altijd nog' ben ik na de coronapandemie, als vrijwilliger, 5 werkdagen per week beschikbaar als chauffeur voor het door Palet Welzijn (PW) georganiseerde seniorenvervoer in Waddinxveen en omgeving.

Het leek mij een zinvolle dagbesteding om, juist ook in combinatie met mijn hobby autorijden, ouderen te vervoeren naar en van bestemmingen, die zij op eigen kracht en gelegenheid niet kunnen bereiken. Denk hierbij o.a. aan het Anne Frank Centrum en het Groene Hart Ziekenhuis, maar ook aan de huisarts, de fysio en de kapper.


En... zinvol is het! Juist ook op momenten (meestal overdag), dat hun (klein)kinderen opa en/of oma niet kunnen brengen of halen.


In de ruim 1½ jaar, dat ik dit vrijwilligerswerk doe, maakte ik zo'n 380 ritjes en vervoerde daarbij ongeveer 120 verschillende personen, over het algemeen alleenstaande vrouwen. Een flink aantal zat al meer in mijn auto dan mijn echtgenote. Het voorziet in een grote behoefte en niemand uitgezonderd is iedere senior ontzettend blij met deze vorm van vervoer. De gemiddelde leeftijd ligt ruim boven de 80, met uitschieters van dik boven de 90, maar dat is ze lang niet altijd aan te zien. De eventuele rollator gaat opgevouwen mee in de laadruimte en persoonlijke ondersteuning met arm of hand hoort bij het vervoer.


Onderweg is het zelden stil. Gesprekken over hun jeugd, hun overleden echtgenoot, hun voormalige werk, de [(achter)klein]kinderen, hun hobby's, de politiek, de toestand in de wereld, hun medische zorgen en uiteraard ook het weer. Leuke, lachwekkende, maar ook trieste verhalen, het komt allemaal voorbij. Ook hoor ik nogal eens commentaar op andere verkeersdeelnemers, hetgeen veelal niet getuigt van kennis van zaken op dit gebied. Zelfs de sticker op het dashboard in mijn auto 'Misbruik Gods naam niet' geeft menig (positieve) reactie. Vaak zijn ritjes te kort om het hele verhaal te horen. Gaan we een volgende rit gewoon verder. Ik realiseer me, dat ik door hun eenzaamheid voor deze mensen een soort praatpaal ben. Vind ik prima, horen, zien en zwijgen. Zo vang je met dit vervoer twee vliegen in één klap.


Hebben die oudjes ook humor? Zeker. Een enigszins gezette old lady, die niet al te makkelijk was ingestapt: "Chauffeur, sinds mijn 20e ben ik iets aangekomen. Wilt u de gordel voor mij vastmaken?" Dit soort kan ik wel waarderen.

Wordt het wel eens 'te eigen'? Dat gevaar zit er altijd in, maar naast de door PW gegeven adviezen hanteer ik ongemerkt een beroepsmatige afstand, zonder afhoudend te zijn.


Nog een weetje? Op weekbasis rijd ik, gemiddeld en globaal geschat, zo'n 70 km. Op jaarbasis, met aftrek van vakanties en 'vrije dagen' is dat ruim 3.000 km. Van de vergoeding wordt je zeker niet rijk, maar ik kom er, qua brandstof en onderhoud, ook niets aan tekort. En de fooi/tip, die ik met regelmaat ontvang, getuigt van hún gevoel, dat ik ze veilig heb vervoerd.

Met deze vorm van vrijwilligerswerk heb ik de juiste keuze gemaakt. Daarnaast houd ik nog genoeg vrije tijd over voor nog ander vrijwilligerswerk en persoonlijke zaken. En een 'vrije dag' of 'vrije week' is geen enkel probleem. Voorlopig wil ik nog niet achter de geraniums gaan zitten en hoop ik op deze manier het leven van deze categorie Waddinxveners nog lange tijd te veraangenamen.


En... men kan bij het seniorenvervoer zeker nog chauffeurs gebruiken! Denk er eens over na!


Ben je geïnspireerd door het verhaal van Piet en wil je zelf ook aan de slag als vrijwillige chauffeur?


Neem contact op met Gerda van Herk van Palet Welzijn, zij vertelt je graag wat de mogelijkheden zijn!

Je kunt haar bereiken op: 06-29 01 78 90

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilliger aan het woord: Marieke is Steunouder

| Vrijwilliger aan het woord
In de rubriek "Vrijwilliger aan het woord" geven we enthousiaste vrijwilligers de kans om over hun ...
Lees meer
twee personen op de bank kijken samen in een boek

Vrijwilliger aan het woord: Thuismentor

| Vrijwilliger aan het woord
Vrijwilliger aan het woord over vrijwilligerswerk als Thuismentor voor School's Cool Waddinxveen
Lees meer