Post | maart 2024 | Vrijwilliger aan het woord | 1 min lezen

Vrijwilliger aan het woord: Cok over zijn vrijwilligerswerk als naaimachinemonteur bij Gered Gereedschap Waddinxveen

Werkplaats in Afrika met jongeren aan het werk met gereedschap

In de rubriek "Vrijwilliger aan het woord" geven we enthousiaste vrijwilligers de kans om over hun vrijwilligerswerk te vertellen. Wat maakt hun werk nou zo leuk, bijzonder, interessant en waardevol? Deze keer vertelt Cok over zijn vrijwilligerswerk als naaimachinemonteur bij Gered Gereedschap Waddinxveen.


Is er eigenlijk wel iets dat echt zonder gereedschap wordt vervaardigd? Je zal maar geen gereedschap kunnen bemachtigen… Dan heb je een serieus probleem… En tot mijn verbazing komt dat dus ook werkelijk voor!


Het is denk ik wel bekend dat er vooral in Afrika landen zijn waar de economische omstandigheden onder andere door de hoge bevolkingsgroei, klimaatveranderingen enzovoorts erg slecht zijn. Geld voor gereedschap is er niet of nauwelijks: met recht een serieus probleem… Nu zouden we daar geld voor kunnen inzamelen, maar geld heeft helaas veel te vaak de neiging om te verdwalen… en dat is lastig te voorkomen…


Stichting Gered Gereedschap heeft daar een prachtige oplossing voor: Het hoofdkantoor in Amsterdam onderhoudt contacten met organisaties in Afrika die precies weten waar de behoefte aan gereedschap het grootst is zoals bijvoorbeeld bij scholingsprojecten. Er wordt geen geld gestuurd, maar “Gered Gereedschap”: hersteld en opgeknapt gereedschap (zoals tangen, hamers, schroevendraaiers, zagen, beitels, naaimachines enz. enz.) zodat men direct, zonder dat er geld of commercie aan te pas komt, aan de slag kan.


Aan mijn kant van de zaak -ik ben naaimachinemonteur bij Gered Gereedschap werkgroep Waddinxveen (er zijn meerdere werkgroepen door geheel Nederland te vinden) kan ik, vooral doordat er geen enkele commerciële tijdsdruk aan verbonden is, alle tijd die ik nodig acht aan de machine besteden.


Ik vind het een mooie gedachte, dat de machine die ik nu onderhanden heb, over een paar weken/maanden een persoon in een van die landen in Afrika in staat zal stellen om in zijn/haar onderhoud te kunnen voorzien. “What I see, it what they get…” Mooi werk toch? Dat doe je toch voor je plezier, vrijwillig...?!

Deel blogpost