Post | april 2024 | Nieuws | 2 min lezen

Lang leve de vrijwilligers

Waddinxveen - Ze benadrukte het donderdag 18 april nog maar eens: volgens wethouder Brigitte Leferink ‘vormen vrijwilligers de smeerolie van de maatschappij’. De 82-jarige Bert de Rijke is er daar één van en ontving vanochtend in Cultuurhuys De Kroon een Verguld Hefje. 

Leferink speldde de gemeentelijke onderscheiding bij hem op, in het bijzijn van zijn vrouw, vrienden en andere vrijwilligers. Uit handen van Caroline Schillemans, coördinator van het vrijwilligerswerk in Waddinxveen, ontving De Rijke ook een bos bloemen en een oorkonde. 


Als jonge vent al was hij actief als vrijwilliger, toen nog in Rotterdam. “Het werd thuis ook wel een beetje met de paplepel ingegoten. Even tijdelijk een secretaris van een club vervangen om dit vervolgens 37 jaar te doen. Tijdelijk is een rekbaar begrip.” De Rijke grijnst. 


Zodra hij in Waddinxveen terechtkwam, ging hij als voorzitter aan de slag bij jongerencentrum de Bonkelaar. “Menig Waddinxvener denkt daar nog altijd met warme gevoelens aan terug, vandaag de dag wordt zoiets gemist”, zei de wethouder in haar speech.

De Bonkelaar bestaat al lang niet meer, maar De Rijke vond wel onderdak bij andere clubs als bestuurder of voorzitter zoals bij Kreater en bij de oudervereniging van de Samenwerkingsschool en later bij het Coenecoop College. 

Hij was ook jarenlang actief als secretaris bij de bibliotheek in Waddinxveen en hij was columnist voor de website van de PvdA waar hij ook meeschreef aan verkiezingsprogramma’s. “Ik heb zelfs ook nog op de kieslijst gestaan en schrok me wild toen ik 38 stemmen kreeg.” Geintje van de basketbalclub waar hij ook jarenlang trainer en coach is geweest. “Toen ik daar de laatste keer voor ben gevraagd, zei ik: daar ben ik toch veel te oud voor? Maar aan jongere trainers was moeilijk te komen. Die werken allemaal of ze studeren. Toen ik 75 jaar was, ben ik ermee gestopt.” 

De laatste jaren is De Rijke vooral te vinden in Cultuurhuys De Kroon waar hij voorzitter is van de expositiecommissie. Zolang hij gezond is van lijf en leden, zal de bezige bij nog heel wat schilderijen in De Kroon ophangen of verplaatsen. Thuis kan hij ook aan de slag, met het vinden van een plekje voor de ingelijste oorkonde. “We hebben een heel mooi ophangsysteem voor schilderijen thuis, dat heb je als vrouw schildert en daar is vast nog wel een plekje vrij.” Leferink: “En anders kan ie ook staan, op je nachtkastje wellicht.”


Bron: Hart van Waddinxveen

Foto en tekst: Nicole Lammers

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts
Vrijwilligersmarkt 21 november 2023

Vrijwilligersmarkt 2023

| Nieuws
dinsdag 21 november a.s. (organisaties kunnen zich niet meer aanmelden, alle plekken zijn vergeven. Plekje op ...
Lees meer

Hoge boete voor stichting na valpartij (waar gebeurd)

| Nieuws
Een vrijwilliger valt van een ladder en belandt in het ziekenhuis. Wie is er verantwoordelijk? De 'werkgever' ...
Lees meer