Post | augustus 2022 | Nieuws | 1 min lezen

Hou op vrijwilligers te binden en boeien!

Kunnen we anders kijken naar én nieuwe mogelijkheden creëren voor vrijwillige inzet als we andere begrippen gebruiken?

Met deze woorden begint het pleidooi van Willem Jan de Gast in zijn LinkedIn artikel. Volgens hem ‘creëren woorden bepaalde werelden’ en dat is ook zo met vrijwilligers binden en boeien:


‘Als je vrijwilligers niet (vast)bindt of in de boeien slaat, rennen ze weer weg… Deze manier van kijken gaat uit van een functionele en instrumentele relatie tussen vrijwilliger en organisatie, waarbij de organisatie een schaarse resource moet zien binnen te halen en houden om het werk gedaan te krijgen.’


‘Vrijwilligers willen niet geboeid en gebonden worden, ze willen hun vrijwillige energie betekenisvol en waardevol inzetten. Vrijwilligers zijn geen onbetaalde werknemers en geen resource, ze zijn een source: een bron van energie, betrokkenheid, motivatie, talenten, ervaring en netwerken.


‘De opgave als organisatie is om aan te sluiten bij deze overvloed aan intrinsieke motivatie in plaats van te proberen vrijwillige energie in de mal van functieprofielen en taken te duwen’.


‘Als je met deze bril op kijkt, horen daar andere woorden bij. We gaan geen vrijwilligers binnenhalen en vasthouden, we gaan elkaar inspireren, met (potentiële) vrijwilligers in gesprek over talenten en mogelijkheden. We gaan samenwerken, ons wederzijds verbinden. We gaan ze geen vrijwilligerswerk laten doen, maar we gaan samen vrijwillige energie omzetten in betekenisvolle actie’.


* Bron: Willem-Jan de Gast. Lees hier het artikel op zijn LinkedIn (PDF versie).

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Maak werk van bestuurlijk talent

| Nieuws
Werknemers en studenten die in hun vrije tijd in een bestuur zitten, verwerven daarmee competenties voor ...
Lees meer

Geen tekort aan vrijwilligers aldus hoogleraar vrijwilligerswerk Meijs

| Nieuws
Uit de media en door het grote aantal oproepen ontstaat het beeld dat we in Nederland steeds minder ...
Lees meer

Filmimpressies Vrijwilligersmarkt Waddinxveen 2022

| Nieuws
Wat was het een leuke en bruisende middag! 27 vrijwilligersorganisaties die (binnen en buiten) met elkaar en ...
Lees meer