Post | juli 2022 | Nieuws | 1 min lezen

Geen tekort aan vrijwilligers aldus hoogleraar vrijwilligerswerk Meijs

Uit de media en door het grote aantal oproepen ontstaat het beeld dat we in Nederland steeds minder vrijwilligerswerk doen. Prof.dr. Lucas Meijs doet al sinds de jaren negentig onderzoek op dit gebied en weerlegt deze aanname met feiten.

 

Dagblad De Limburger vroeg Meijs, hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, of het klopt dat de grote vraag naar vrijwilligers betekent dat minder mensen in ons land vrijwilligerswerk doen. Meijs ziet dat tegenwoordig ongeveer de helft van de Nederlanders actief is als vrijwilliger: dat is juist een stijging. “Nederland heeft een enorme infrastructuur voor vrijwilligerswerk. Er is geen tekort, maar moordende concurrentie”, stelt hij.

 

Er zijn wel wat zaken veranderd ten opzichte van vroeger. Zo is de beschikbaarheid van de vrijwilliger belangrijker geworden voor succes. In plaats van dat de agenda van de organisatie bepaalt wanneer het vrijwilligerswerk plaatsvindt, werkt het daarom beter om flexibel om te gaan met wanneer de vrijwilliger kan komen helpen. Ook zijn constructies waarin groepen mensen voor één dag samen ergens helpen in opkomst.

 

Meijs ziet in de loop der jaren de motieven voor vrijwilligerswerk constant blijven: eigen normen en waarden, om anderen geven en zelfontwikkeling. Alleen de manier waarop de vrijwilliger het werk omschrijft, verandert. Eerder was dit met name ‘je inzetten voor de medemens’ en ‘ik wil mensen helpen’. “Nu praten jongeren weer meer in termen van bijdragen aan duurzaamheid en persoonlijk karma: levert dit vrijwilligerswerk 'punten' op om een beter mens te worden?” aldus Meijs.

 

Kortom: het tekort is niet het probleem, maar met kennis van de theorie zouden organisaties beter en gerichter vrijwilligers kunnen aantrekken.

 

Bron: EUR.nl

Deel blogpost
Gerelateerde blogposts

Vrijwilligersvergoeding

| Nieuws
Het belangrijkste om te onthouden
De vrijwilligersvergoeding (ook wel bekend als vrijwilligersregeling) is ...
Lees meer

Hoge boete voor stichting na valpartij (waar gebeurd)

| Nieuws
Een vrijwilliger valt van een ladder en belandt in het ziekenhuis. Wie is er verantwoordelijk? De 'werkgever' ...
Lees meer

Aantal mensen dat vrijwilligerswerk doet wederom sterk gedaald

| Nieuws
In 2021 gaf 39 procent van de bevolking van 15 jaar of ouder aan zich minstens één keer per jaar als ...
Lees meer